Laserterapia eläinten kivunhoidossa

Laser on lyhenne sanoista Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation eli suomennettuna valon vahvistaminen säteilyn stimuloidulla emissiolla. Laseria on hyödynnetty pitkään myös lääketieteellisessä käytössä niin ihmisten kuin eläintenkin hoidossa. Tässä tekstissä käsitellään laserin käyttöä erityisesti eläinten kivun hoidossa. Kouvetin palveluihin kuuluu matalatehoinen laserterapia (Low-level laser therapy eli LLLT), joka toteutetaan Theraluxin DT -laserilla (luokan 3b laser). Korkeimman eli neljännen luokan laserlaitteita käytetään lääketieteen puolella esimerkiksi kirurgiassa.

Laserterapiassa hoidettavaan kudokseen ohjataan energiaa, joka kudoksessa aiheuttaa kemiallisia ja biologisia reaktioita. Laserlaite tuottaa valoa, jonka aallonpituus on ennalta määrätty ja jonka valoaallot värähtelevät kaikki samansuuntaisesti. Näin energiaa voidaan ohjata kudoksiin myös ihoa syvemmälle, kun se ei hajoa eri suuntiin heti iholla. 3b -luokan laserlaitteet eivät lämmitä kudoksia, vaan ne vaikuttavat solutasolla kudosten aineenvaihduntaan.

Miksi laser hoitaa kipua?

Laserterapia vähentää kipua ja tulehdusta, sekä edesauttaa kudosten uusiutumista ja paranemista esimerkiksi näin:

  1. Kudosten verenkierto vilkastuu ja hapensaanti paranee paikallisesti >> lihasten kireys ja kipu helpottuu
  2. Laser vähentää tulehdusvälittäjäaineiden muodostumista ja kiihdyttää puolustussolujen ja sytokiinien tuotantoa >> tulehdusreaktio (inflammaatio) kudoksissa rauhoittuu
  3. Kudosvaurion alueella verenkierto paranee, sytokiinien toiminta & fibroblastien ja kollageenin tuotanto tehostuu >> kudosvaurion (esimerkiksi haavat) paraneminen etenee
Käytössäni on Theralux DT -laserlaite
Toimistokoiran selkää hoidetaan säännöllisesti laserilla

Miten laserterapia toteutetaan?

Ennen laserhoitojen aloittamista eläimen vaiva pitää olla diagnosoitu huolellisesti, jotta löydetään sopivimmat hoitomuodot. Omalla vastaanotollani jokaiselle eläimelle tehdään suppea yleistutkimus ennen laserterapian aloittamista, koska tilanne voi muuttua myös hoitojen välillä lyhyessäkin ajassa. Diagnoosin ja yleistutkimuksen perusteella valitaan hoidettavat kohteet, joita on tavallisesti 1-4.

Laserterapiaa ei tehdä joka kerta ja joka kohteessa samalla tavalla. Laitteen teho ja taajuus säädetään aina potilaan tilanteen ja hoidettavan vaivan mukaan. Samalla on huomioitava, että hoidossa käytettävän energian kokonaisannos pysyy suositusrajoissa. Eri vaivoihin ja kehonosiin käytetään eri taajuuksia ja hoidon energia valitaan hoidettavan vaivan mukaisesti.

Eläimille käytettävissä laserlaitteissa hoitopää on suunniteltu viemään lasersäteet turkin läpi iholle ja siitä syvempiin kudoksiin. Hoitopäätä pidetään yleensä kontaktissa ihon kanssa (tässä muutama poikkeus) ja hoidon aikana käydään läpi koko suunniteltu alue. Jos esimerkiksi potilaalla on lihasvamma, käsitellään koko lihaksen alue ja keskitytään lihaksen alku- ja kiinnityskohtiin (origo ja insertio).

Eläimet sietävät hyvin laserterapiaa, jopa silloin kun hoidettava alue on muuten kosketusarka tai sitä ei voida hoitaa muilla keinoin. Tästä syystä laser voikin olla ensimmäinen sopiva fysikaalinen hoitomuoto kivulle herkistyneille potilaille tai muuten herkille lemmikeille.

Kenelle laserterapia sopii?

Laserilla voidaan hoitaa monipuolisesti tuki- ja liikuntaelinten sairauksia ja vammoja. Yleisiä laserterapiasta hyötyviä potilaita ovat leikkauksesta toipuvat eläimet, lihas-/jännevammojen kuntoutus, nivelrikkopotilaat ja selkäkipuiset potilaat (välilevytyrät, spondyloosi jne).

Sopiiko laserterapia kaikille?

Laserterapialla on hyvin vähän haittavaikutuksia ja se on yleisesti hyvin siedetty hoitomuoto. Laserterapialle on kuitenkin muutamia vasta-aiheita, kuten kasvainsairaudet ja kasvuikäiset potilaat. Eläinlääkäri arvioi laserterapian sopivuuden ja tekee hoitosuunnitelman jokaiselle potilaalle erikseen.

Laserterapiaa on saatavilla Kouvetin kautta, katso ajankohtaiset palvelutarjonnat täältä

Kommentoi