Lämpötyynyllä voi helpottaa kipupotilaan arkea

Lämpöhoito on vanha ja hyväksi havaittu lääkkeetön hoitomuoto lihaskireyden ja -kivun hoitoon. Tätä hoitomuotoa voidaan käyttää myös eläimillä, kunhan huolehditaan hoidon turvallisuudesta ja seurataan eläimen vointia tarkasti hoidon aikana. Kotona lämpöhoito on helppo toteuttaa esimerkiksi kauratyynyn tai muun lämpöpakkauksen avulla. Huomioithan, että lämpöhoito soveltuu vain lihasperäisen kroonisen kivun hoitoon, eikä sitä pidä käyttää esimerkiksi tulehduskivun hoidossa. Keskustele kotihoidon mahdollisuuksista hoitavan eläinlääkärinne kanssa, jos et ole varma lämpöhoidon soveltuvuudesta lemmikillesi!

Miten lämpötyyny hoitaa lihaskipua?

Lämpö aiheuttaa paikallisesti verisuonien laajenemista ja vilkastuttaa verenkiertoa alueella. Tästä johtuen lihasten aineenvaihdunta paranee, eli happea saadaan alueelle enemmän ja kerääntyneistä kuona-aineista päästään nopeammin eroon. Lihaskipu johtuu osittain hapenpuutteesta, eli näin lämpö hoitaa myös lihaskipua.

Lämpö rentouttaa lihaksia. Tämä katkaisee hermostossa kierteen, jossa kipu aiheuttaa lihasspasmin, joka puolestaan aiheuttaa voimakkaamman kivun. (Motoneuronien toiminta estyy).

Lämpöä aistivien hermopäätteiden (termoreseptorien) viesti voi osittain ohittaa kroonisen kivun viestin selkäytimessä ja kipu saattaa tätä kautta myös hetkellisesti vähentyä.

Lämpöhoitoon sopii esimerkiksi kauratyyny

Ennen kuin aloitetaan, muistathan että:

  • Lämpöhoito soveltuu kroonisen lihasperäisen kivun hoitoon. Lämpöä ei saa käyttää tulehduskivun hoitoon tai jos hoidettavalla alueella on turvotusta, avohaavoja tai mustelmia.
  • Konsultoi hoitavaa eläinlääkäriänne ennen hoidon kokeilua, jos jokin lemmikkisi voinnissa mietityttää
  • Seuraa lemmikkisi reaktioita koko hoidon ajan: jos lämpöhoito aiheuttaa epämukavuutta tai paikallista ihoreaktiota, keskeytä hoito välittömästi
Seuraa lemmikin oloa ja ihon reaktioita koko hoidon ajan

Näin lämpöhoito onnistuu kotona:

  • Lämmitä kauratyyny tai muu lämpöpakkaus mukavan lämpimäksi. Kokeile pakkausta ensin itsellesi esimerkiksi kyynärvarren iholle: pakkaus ei saa olla polttavan kuuma tai aiheuttaa epämukavuutta.
  • Lyhytkarvaisilla eläimillä on suositeltavaa vielä laittaa ohut kangas ihon ja lämpöpakkauksen väliin (ohut pyyhe tai muu vastaava) tasoittamaan lämpöä
  • Aseta lämpöpakkaus niiden lihasten päälle, joita haluat hoitaa
  • Anna lämmön vaikuttaa 10–15 minuuttia kerrallaan (seuraa potilaan vastetta hoitoon) ja tarkista iho 5 minuutin välein
  • Tarkista vielä lopuksi iho hoidetulta alueelta: liian lämmin pakkaus aiheuttaa ihoon esimerkiksi punoitusta ja kosketusarkuutta. Lämpöhoito on keskeytettävä heti, jos huomaat epämukavuutta tai paikallista ihoreaktiota lämpöpakkauksen alueella.

Lämpöpakkausta voi käyttää tarpeen mukaan jopa päivittäin tai kuureina tarpeen mukaan. Noudata aina ensisijaisesti hoitavan eläinlääkärinne hoito-ohjeita.

Blogin lisäksi käytännön vinkkejä löydät Instagramista kanavaltani @elainlaakarikouvet, tervetuloa seuraamaan!

Kommentoi