Vinkkejä helpottamaan kipupotilaan arkea

Tässä postauksessa esitellään kootusti erilaisia konsteja helpottaa kipupotilaan (ja seniorilemmikkien) elämää kotona. Kipua aiheuttava sairaus vaikuttaa moniin eri arkielämän osa-alueisiin, joita ei välttämättä tule edes ajatelleeksi. Tässä muutamia huomion arvoisia ja jokapäiväisiä asioita lemmikin elämässä.

Kodin liukkaat lattiat

Jos lemmikillä on kipua aiheuttava tai liikkumista vaikeuttava sairaus, se voi alkaa arastella liukkailla lattioilla kulkemista. Liukastuminen voi pahentaa kroonista kipua tai lisätä lemmikin epävarmuutta liikkua kotona vapaasti. Ainakin lemmikin tärkeimmät jokapäiväiset reitit (lepopaikat – ruokapaikka – reitti ulko-ovelle) olisi hyvä käydä läpi eläimen näkökulmasta: onko liikkuminen vaivatonta, vaikka tassut lipeäisivätkin aikaisempaa helpommin?

Paras tapa parantaa liikkumisen mukavuutta kotona on asetella luistamattomia mattoja / jumppamattoja lemmikin kulkureiteille. Jos kodin sisustaminen matoilla ei ole sinun juttusi, suosittelen testaamaan lasten jarrusukkia tai lemmikeille myytäviä kumipohjaisia ja hengittäviä tossuja (kissat ovat näistä todennäköisesti eri mieltä… ). Sukat/tossut voi laittaa kaikkiin jalkoihin tai vain helpoiten luistaviin jalkoihin (yleensä takajalat).

Ruokailuhetkestä mukavampi

Kipupotilaiden kanssa, erityisesti suurien koirien kohdalla kannattaa hetkeksi kääntää huomio ruokakuppien asetteluun. Jos kipua on esimerkiksi selässä tai etujaloissa, se voi aiheuttaa epämukavuutta lattiatasossa oleville vesi- ja ruokakupille kurotellessa. Lemmikkitarvikeliikkeissä on myytävänä erilaisia korokkeita ja telineitä kupeille, mutta voit kokeilla myös väärinpäin käännettyä laatikkoa, jossa päällä ja alla on luistamatonta kumiverkkoa tai -mattoa. Kuppien pitäisi olla sellaisella korkeudella, että koiran ei tarvitse niiata etujalkojen varaan tai kurotella kaulaa/selkää pitkäksi syödessään tai juodessaan.

Kissojen kohdalla ruokakuppien korkeutta voi myös olla tarpeen säätää, mutta ainakin olisi tarpeellista varmistaa vaivaton pääsy ruokapaikalle. Jos kissa on tottunut ruokailemaan esimerkiksi pöydän päällä, sen on todennäköisesti mukavinta jatkaa ruokailua samassa paikassa. Kipu ei saa rajoittaa ruokapaikalle hyppäämistä tai kiipeämistä, joten suosittelen testaamaan erilaisia portaita, astinlautoja (tuoli, rahi jne) tai ramppeja lattian ja ruokapaikan välille.

Kuppien korottamista voi ensin testata laatikoilla, jos telineen ostaminen ei ole ajankohtaista.

Sohvalle tai sänkyyn pääsyyn on tarpeen helpottaa, jos lemmikillä on vaikeuksia hypätä entiseen malliin.

Varmista pääsy parhaille lepopaikoille

Edellä mainituista rampeista pääsemmekin seuraavaan aiheeseen. Kipupotilaan arkielämän pitäisi säilyä mahdollisimman paljon ennallaan, jotta elämänlaatu pystytään säilyttämään hyvänä. Jos lemmikki on ennen kivun ilmaantumista pitänyt sohvalla tai ikkunalaudalla loikoilusta, sen ei pitäisi joutua tinkimään tästä mukavuudesta jatkossakaan. Kissoille on erityisen tärkeää päästä lattiatasosta korkeammalle tähystämään reviirinsä tapahtumia ja vetäytymään lepopaikoille. Monet koirat ovat myös tottuneet sohvalla ja sängyssä makoiluun.

Lemmikkitarvikeliikkeissä ja verkkokaupoissa myydään paljon erilaisia portaita ja ramppeja, joiden avulla lemmikin on mahdollista edelleen päästä lempipaikoilleen lepäilemään. Monet omistajat ovat tässä myös käyttäneet luovuuttaan ja rakennelleet portaita esimerkiksi ylösalaisin käännetyistä jykevistä puulaatikoista, joiden pohjaan kiinnitetään luistamatonta mattoa. Muistathan myös opettaa erikseen lemmikillesi uusien apuvälineiden käyttämisen, kaikki eivät huomaa näitä mahdollisuuksia itsestään!

Mukavuutta matkustamiseen

Jos lemmikki matkustaa autossa, on hyvä hetkeksi pysähtyä miettimään kuinka kipu vaikuttaa lemmikin matkustusmukavuuteen. Koirilla autoon hyppääminen tai autosta poistuminen voi olla kivun takia epämukavaa tai mahdotonta. Pienet koirat voi tietenkin kätevästi nostaa kyytiin, mutta isompien koirien kanssa suosittelen harkitsemaan rampin ostamista. Autoon sopivia ramppeja myydään lemmikkiliikkeissä ja erilaisissa verkkokaupoissa, edullisimmat lähtevät matkaan muutamilla kymmenillä euroilla ja jämäkämmästä mallista pyydetään tavallisesti vähän toistasataa euroa. Rampilla vältetään selkään kohdistuvat äkkinäiset liikkeet ja etenkin etujalkojen liiallinen rasitus autosta poistuttaessa.

Autossa lemmikin paikan pitäisi olla tarpeeksi tilava, jotta se pystyy istumaan ja makaamaan mukavasti, sekä vaihtamaan asentoa ongelmitta. Liian suuri tilakaan ei aina ole paras mahdollinen, koska tällöin eläin voi joutua tasapainottelemaan itseään kivun välttämiseksi. Jos esimerkiksi koira matkustaa yksin tavaratilassa, se voisi hyötyä pehmustetusta seinästä tai väliseinästä, jota vasten nojata tarvittaessa. Jos lemmikki matkustaa turvavöissä, varmista että se ei pääse tipahtamaan jalkatilaan esimerkiksi äkkijarrutuksessa. Vastaanotollani on satunnaisesti ollut potilaita, jotka ovat äkillisen ohjausliikkeen takia tipahtaneet penkiltä ja selkä-/niskakipu on tämän takia pahentunut.

Liikuntaa pitää jatkaa kivun rajoissa

Akuutti kipu voi vaatia lyhytkestoista ”häkkilepoa”, jolloin lemmikki ei saa liikkua yhtään pakollisia ulkoiluja enempää. Kroonisten kipupotilaiden kohdalla kuitenkin liikunta on tärkeä osa kivunhoidon suunnitelmaa. Liikunta ja ulkoilu paitsi ylläpitävät lemmikin fyysistä kuntoa, ovat myös tärkeitä tekijöitä eläimen elämänlaadun parantamisessa. Liikunnan suunnitelma tehdään yksilöllisesti jokaiselle potilaalle yhdessä ammattilaisten (eläinlääkärit ja fysioterapeutit) kanssa ja sitä joudutaan tavallisestikin muokkaamaan sairauden eri vaiheissa. Liikunnalla pyritään ylläpitämään mahdollisimman hyvää lihaskuntoa ja nivelten liikeratoja, sekä ennaltaehkäisemään lihaskipuja ja -kireyksiä. Yleensä kroonisen kivun kanssa elävät potilaat hyötyvät enemmän pienemmistä liikuntajaksoista, jotka on jaettu pitkin päivää. Kissojen kanssa on myös tärkeää jatkaa ulkoilua, jos se on ennen kivun alkamista ollut tärkeä osa elämää. Sisällä aktiivisuutta ylläpidetään mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi ruuan etsimisellä, kiipeilypuilla ja -tasoilla ja leikkihetkillä.

Helppo keino helpottaa lihasjumeja

Jos lemmikin kipu johtuu ainakin osittain lihasten kireydestä, voit kokeilla kotona lämpöhoitoa. Lämpöhoidon pitää aina olla mukavaa potilaalle, eli omistajan on tärkeää tarkkailla eläimen vastetta hoitoon. Lämmitä kauratyyny tai vastaava lämpöpakkaus mukavan lämpöiseksi (niin että pystyt pitämään sitä oman kyynärvarren iholla ilman tukalaa oloa) ja pidä lämpöpakkausta hoidettavalla alueella 5-15 minuuttia kerrallaan. Jos lemmikin turkki on ohut, voit laittaa vielä ohuen pyyhkeen lämpöpakkauksen ympärille.

Lämpöhoito soveltuu lihaskireyden ja -kivun hoitoon, eikä sitä pidä käyttää akuuttien vammojen hoitoon. Kysythän aina neuvoja eläinlääkäriltänne / fysioterapeutiltanne ennen hoidon aloittamista, jos jokin lämpöhoidossa mietityttää.

Arkielämän kuviot huomioidaan aina tekemissäni kivunhoidon suunnitelmissa. Jos haluat lemmikillesi räätälöidyn kivunhoidon suunnitelman, autan teitä mielelläni. Yhteystiedot ja vastaanottoajat löytyvät täältä.

Kommentoi