Ravintolisät nivelrikon hoidon tukena, osa 1: Omega-3-rasvahapot (EPA&DHA)

Markkinoilla on tarjolla runsaasti erilaisia suun kautta annettavia lemmikkien ravintolisiä, jotka tähtäävät nivelrikon oireiden helpottamiseen ja sairauden hidastamiseen. Ravintolisien vaikutusmekanismit voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään:

  • Uusien kudosten rakentamiseen käytettävät komponentit (esimerkiksi glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti)
  • Ravintolisät, joilla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia (omega-3-rasvahapot)
  • Ravintolisät, jotka parantavat normaaleja fysiologisia toimintoja (vitamiinit ja mineraalit)

Ravintolisät valitaan lemmikin terveydentilan ja tarpeiden mukaisesti. Erilaisten tuotteiden käyttöindikaatio voi olla nivelrikon tukihoito, mutta ennen valintaa kannattaa perehtyä ravintolisän tuoteselosteeseen ja tarkistaa että ravintolisän vaikuttavat aineet voivat tuoda halutun tuloksen.

Omega-3-rasvahapot

Omega-3-rasvahapot ovat pehmeiden, eli tyydyttymättömien rasvojen rakennusaineita. Omega-3-rasvahappojen hyötyjä on tutkittu paljon kroonisen kivun hoidossa niin ihmisillä kuin eläimilläkin hyvin tuloksin. Esimerkiksi ihmisillä tehdyissä tutkimuksessa 0mega-3-rasvahapoilla on havaittu olevan tulehduskipulääkkeiden annoksia laskeva vaikutus, kun potilaalla oli krooninen tulehduskipu. Omega-3-rasvahapot korvaavat solukalvojen tulehdusta edistäviä lipidejä anti-inflammatorisilla sijaisilla – eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosapentaeenihappo (DHA). Tämä vaihdos puolestaan vähentää kipua, kun elimistössä aletaan tuottaa enemmän anti-inflammatorisia välittäjäaineita (prostaglandiineja ja leukotrieenejä). Tämän takia nivelvaivaisen lemmikin rasvahappolisää valitessa kannattaakin keskittyä erityisesti EPA:n ja DHA:n pitoisuuksiin tuotteessa.

Omega-3-rasvahappojen lähteitä on lukuisia, mutta kaikki eivät ole keskenään yhtä hyviä. Suuria eroja on nähtävissä esimerkiksi kalaöljyn ja lohiöljyn rasvahappojen pitoisuuksissa – lohiöljyssä on nykyään huomattavasti vähemmän hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja (kaupallisissa valmisteissa pitoisuudet vaihtelevat 1–5 % paikkeilla) kalaöljyyn verrattuna, joilla omega-3-pitoisuus voi olla jopa yli 20 %. Yksi teoria tämän eron aiheuttajaksi on, että kasvatettujen lohien ruokinnassa on tapahtunut muutoksia, jotka ovat muokanneet niiden rasvahappopitoisuuksia. Kasviperäisten omega-3-rasvahappojen hyödyistä nivelrikon hoidossa ei ole tutkimusnäyttöä.

Omega-3-rasvahappolisää tulee antaa useiden kuukausien, jopa puolen vuoden ajan ennen kuin voidaan lopullisesti arvioida ravintolisän vaikutusta. Kirjallisuuden suositukset rasvahappojen annostuksessa vaihtelevat paljon, mutta tavallisimmat annosohjeet vaihtelevat välillä 70-100 milligrammaa/painokilo. Useimmissa lähteissä tämä annos tarkoittaa nimenomaan EPA+DHA -rasvahappojen kokonaismäärää. Seuraathan annostelussa kuitenkin aina eläinlääkärin ja käyttämäsi ravintolisän valmistajan ohjeita.

LÄHTEET

  1. Egger CM, Love L, Doherty T. Pain Management in Veterinary Pracice. Wiley Blackwell. 2014.
  2. Galarraga et al. Cod liver oil (n-3 fatty acids) as an non-steroidal anti-inflammatory drug sparing agent in rheumatoid arthritis. 2008. Lue koko tutkimuskertomus
  3. Vanderweerd et al. Systematic Review of Efficacy of Nutraceuticals to Alleviate Clinical Signs of Osteoarthritis. 2012. Lue koko tutkimuskertomus

2 ajatusta aiheesta “Ravintolisät nivelrikon hoidon tukena, osa 1: Omega-3-rasvahapot (EPA&DHA)”

  1. Paluuviite: Ravintolisät nivelrikon hoidon tukena osa 2: E-vitamiini - KOUVET

  2. Paluuviite: Ravintolisät nivelrikon hoidon tukena osa 3: Glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti - KOUVET

Kommentoi