Ravintolisät nivelrikon hoidon tukena osa 2: E-vitamiini

Markkinoilla on tarjolla runsaasti erilaisia suun kautta annettavia lemmikkien ravintolisiä, jotka tähtäävät nivelrikon oireiden helpottamiseen ja sairauden hidastamiseen. Ravintolisien vaikutusmekanismit voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään:

  • Uusien kudosten rakentamiseen käytettävät komponentit (esimerkiksi glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti)
  • Ravintolisät, joilla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia (omega-3-rasvahapot) (linkki aikaisempaan blogitekstiin tässä)
  • Ravintolisät, jotka parantavat normaaleja fysiologisia toimintoja (vitamiinit ja mineraalit)

Tässä blogitekstissä tarkastellaan E-vitamiinin hyötyjä nivelrikon tukihoidossa.

E-vitamiini on rasvaliukoinen antioksidantti, jonka tulehdusta ja kipua hillitseviä ominaisuuksia on tutkittu ihmisillä ja eläimillä. E-vitamiinin vaikutukset nivelrikkokivun hoidossa perustuvat sen kykyyn vähentää tulehdusvälittäjäaineiden muodostumista ja reaktiivisten happiradikaalien pitoisuutta elimistössä. E-vitamiinin kipua ja tulehdusta rauhoittavista vaikutuksista ei ole tehty pitkäaikaisia tutkimuksia, mutta tulokset lyhyissä tutkimuksissa ovat olleet lupaavia.

Tutkimusnäyttöä E-vitamiinin hyödyistä

Vuonna 2013 E-vitamiinista on tehty koirilla pieni tutkimus (15 koiraa joista 8 sai E-vitamiinia), jossa tutkittiin E-vitamiinin vaikutuksia kirurgisesti aiheutettuun polven nivelrikkoon. Koirilla oli lyhytaikainen kipulääkitys ennen ja jälkeen leikkauksen ja polvi puudutettiin operaation yhteydessä. Tutkituista koirista 8/15 sai E-vitamiinia ja 7/15 sai placebo -ravintolisää (öljyä). E-vitamiinia tutkimusryhmässä olleet koirat saivat noin 400 yksikköä päivässä, koirien paino vaihteli välillä 23–30 kg.

E-vitamiinin vaikutuksia seurattiin 55 päivän ajan. Tutkimuksessa havaittiin että 55 päivän kuurin jälkeen nivelnesteen E-vitamiinin pitoisuus oli huomattavasti korkeampi vitamiinilisää saaneilla koirilla ja samalla tulehdusmarkkereita (prostaglandiineja ja typpimonoksidia) oli näiden koirien nivelnesteessä selvästi vähemmän. Silmämääräisesti arvioiden (arvioiva hoitaja ei tiennyt mitä kukin koira oli saanut) E-vitamiinilisää saaneet koirat olivat kivuttomampia ja ontuivat vähemmän. E-vitamiini vaikutti vähentävän myös nivelrikon aiheuttamia rakennemuutoksia ja solutasolla havaittavia poikkeamia.

Aiemmin tehtyjen ja tässä esitellyn tutkimuksen perusteella E-vitamiinista voidaan odottaa olevan apua eläinten nivelrikon tukihoidossa vähintäänkin lyhytaikaisesti. Markkinoilla on tarjolla eläimille suunniteltuja E-vitamiinivalmisteita, joita kannattaa ensisijaisesti käyttää oikean annostelun takaamiseksi. Seuraathan aina ravintolisän valmistajan tai eläinlääkärin antamia annostusohjeita.

Tekstissä esitellyn tutkimuksen tiedot ja linkki tutkimukseen:

Rhouma M et al. Anti-inflammatory response of dietary vitamin E and its effects on pain and joint structures during early stages of surgically induced osteoarthritis in dogs. 2013. Pääset lukemaan koko tutkimuskertomuksen täältä.

Muut käytetyt lähteet:

Bhattacharya I et al. Efficacy of vitamin E in knee osteoarthritis management of North Indian geriatric population. 2012.

Chin KY, I-M Soelaimen. The Role of Vitamin E in Preventing and Treating Osteoarthritis – A Review of the Current Evidence. 2018.

Egger CM, Love L, Doherty T. Pain Management in Veterinary Pracice. Wiley Blackwell. 2014.

1 ajatus aiheesta “Ravintolisät nivelrikon hoidon tukena osa 2: E-vitamiini”

  1. Paluuviite: Ravintolisät nivelrikon hoidon tukena osa 3: Glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti - KOUVET

Kommentoi