Spondyloosi

Spondyloosi on degeneratiivinen (rappeuttava) ja non-inflammatorinen (”ei-tulehduksellinen”) selkärangan sairaus. Spondyloosi aiheuttaa luupiikkien muodostumista selkänikamien päätyihin ja lopulta nämä luupiikit voivat kasvaa yhteen niin kutsutuksi ”luusillaksi”.

Spondyloosia esiintyy erityisesti suurirotuisilla koirilla ja sitä todetaan myös kissoilla. Koirilla tavallisimmat spondyloosimuutokset löytyvät rinta- ja lannerangan alueelta, kissoilla taas tavallisin paikka spondyloosille on rintaranka.

Röntgenkuva koiran spondyloosista
Röntgenkuva koiran lannerangan spondyloosista, julkaistu omistajan luvalla. Selkänikamien alapinnalla on nähtävissä U-kirjaimen muotoisia siltoja nikamien välillä.

Spondyloosi todetaan röntgenkuvauksella, jossa nähdään nikamien päädyissä luupiikkejä, tai jo yhteen kasvaneita luusiltoja nikamien välissä. Spondyloosimuutokset röntgenkuvassa yksinään eivät kuitenkaan tarkoita, että sairaus aiheuttaisi lemmikille kipua. Potilaan kipu on aina arvioitava kliinisesti ja pelkästään röntgenkuvaa ei ole järkevää lähteä hoitamaan.

Potilaan kipu on aina arvioitava kliinisesti ja pelkästään röntgenkuvaa ei ole järkevää lähteä hoitamaan.

Spondyloosi pelkästään ei aina aiheuta kipua. Kipu syntyy luupiikkien ja -siltojen mikromurtumista tai luupiikkien hangatessa toisiaan vasten. Joskus kipu voi siis asettua nikamavälissä, kun luusilta on kasvanut yhteen ja nikamaväli stabiloituu. Spondyloosin aiheuttama kipu on akuutissa vaiheessa tulehduskipua ja kroonistuessaan mukaan saattaa sekoittua myös hermoperäistä kipua.

Spondyloosin oireita ovat :

  • selän jäykkyys
  • rajoittuneet liikeradat
  • liikkeiden jäykkyys, kömpelyys
  • joillain potilailla selkäkipu

Spondyloosi aiheuttaa neurologisia oireita vain hyvin harvoin. Näissä tapauksissa selkänikaman yläosassa muodostunut luupiikki painaa selkäydintä tai hermojuuria. Tällaisia yksityiskohtia ei voida luotettavasti diagnosoida röntgenkuvasta, vaan avuksi tulee ottaa joko magneettikuvaus (MRI) tai tietokonetomografia CT), mikäli epäillään spondyloosia neurologisten oireiden taustalla.

Spondyloosin hoito suunnitellaan potilaskohtaisesti, mutta kaikkia potilaita koskevat seuraavat hoito-ohjeet:

  • Spondyloosimuutokset röntgenkuvassa ilman muita oireita eivät vaadi kipulääkitystä. Emme hoida röntgenkuvaa, vaan potilasta.
  • Painonhallinta on hyvin tärkeää, jos lemmikillä on todettu spondyloosimuutoksia. Ylipaino paitsi rasittaa selkänikamia liikaa, myös ylläpitää rasvakudoksen kautta kroonista matala-asteista tulehdustilaa elimistössä.
  • Hyvästä lihaskunnosta tulee pitää huolta jatkossakin. Hyvä selkälihasten tuki selkärangalle stabiloi nikamia ja sitä kautta vähentää kipua, jota voisi tulla luupiikkien hangatessa toisiaan vasten.

Jos lemmikillä on selän kipuoireita ja spondyloosimuutokset röntgenkuvassa samalla alueella, voidaan spondyloosia epäillä kivun aiheuttajaksi. Tässä tapauksessa kivunhoidon suunnitelma rakennetaan jokaisen potilaan yksilöllisistä tarpeista lähtien. Tavallisesti kivunhallinnassa käytetään seuraavia palikoita:

  • Akupunktiolla voidaan hoitaa selkälihasten triggerpisteistä säteilevää kipua ja lievittää tulehdusreaktiota spondyloosimuutosten alueella. Kroonistuneessa kivussa akupunktio vaikuttaa lisäksi keskushermostoon vähentämällä kivusta aiheutuvaa mielialan laskua.
  • Tulehduskipulääkkeet, mieluiten kuuriluontoisesti. Joskus tarvitaan jatkuva tulehduskipulääke matalalla annoksella, jotta kipu saadaan pidettyä hallinnassa.
  • Hermokipulääkkeet tulevat kyseeseen joillain potilailla (esimerkiksi gabapentiini)
  • Laser voi olla hyvä vaihtoehto joillekin potilaille, jos spondyloosi aiheuttaa lihaskipuja
  • Fysioterapeutin apua tarvitaan lihaskunnon ylläpitämisessä ja sopivien jumppaliikkeiden löytämisessä
  • Jotkut potilaat saattavat hyötyä hieronnasta, jos spondyloosi aiheuttaa lihaskireyttä

Kouvet on keskittynyt lemmikkien kroonisen kivun hoitoon. Jos tarvitsette lemmikkisi kanssa apua spondyloosin aiheuttamien kipujen hoitoon, kannattaa tutustua Kouvetin palveluihin tarkemmin täällä.

Julkaisussa käytetyt lähteet:

  • Idan omat muistiinpanot luennoilta
  • L.P. Tilley et al, Blackwell’s Five Minute veterinary Consultant – Canine and Feline, Wiley-Balackwell (2015)
  • M.D. Lorenz, Handbook of Veterinary Neurology, Elsevier (2011)

Kommentoi