Lemmikin nivelrikko ja sen hoito

Seuraavassa tekstissä käydään suppeasti läpi nivelrikon syntymekanismia, oireita ja tarjolla olevia hoitovaihtoehtoja. Yleisesti seuraava teksti sopii niin koiran kuin kissankin nivelrikkoon. Lemmikin nivelrikko on tavallisimpia ortopedisia ongelmia ja joidenkin lähteiden mukaan nivelrikkokivun on jopa raportoitu olevan tavallisimpien eutanasian syiden joukossa. 

Edit: tekstistä tuli paikoin suunniteltua syvällisempi, mutta haluan jättää sen luettavaksi tällaisenaan. Näin lukija saa käsityksen nivelrikon syntymekanismin tapahtumaketjusta ja siitä, mihin tapahtumiin eri hoitomuodoilla pyritään vaikuttamaan 🙂

Lemmikin nivelrikko – oireet

  • Tavallisin nivelrikon oire on ontuma tai poikkeava painon jakautuminen raajojen välillä.
  • Sairastuneet nivelet voivat olla turvonneet tai lämpimät, aristavat tunnustelua ja taivuttelua
  • Nivelrikkoinen lemmikki voi vaikutta kipeältä tai jäykältä levolta noustessaan, mutta tuntuu vertyvän päästyään liikkeelle.
  • Lemmikki saattaa nuolla tai järsiä jotain jalkaansa tai lonkan aluetta toistuvasti
  • Lemmikki voi vaikuttaa entistä kipeämmältä levättyään hetken tavallista raskaamman lenkin jälkeen.

Nivelrikon syntymekanismi

Nivelrikon aiheuttaa nivelruston vaurio, joka voi olla ensisijainen (primaarinen) tai toissijainen (sekundaarinen). Primaarinen nivelruston vaurio kehittyy, kun rustokudosta tuhoutuu enemmän kuin sitä rakennetaan lisää. Sekundaarinen nivelruston vaurio voi syntyä esimerkiksi jos eläimellä on nivelen alueen rakenteeseen vaikuttava luuston kasvuhäiriö. Poikkeavan rakenteen seurauksena nivel toimii poikkeavasti, nivelrusto kuluu epätasaisesti ja rusto vaurioituu.

Nivelruston vaurio aiheuttaa reaktiivisesti synoviitin, eli nivelkalvon tulehduksen. Synoviitin seurauksena puolestaan vapautuu tulehduksen välittäjäaineita (interleukiineja, TNF eli tuumorinekroositekijöitä), jotka taas aiheuttavat metalloproteinaasi -entsyymin vapautumista. Metalloproteinaasi puolestaan edesauttaa nivelruston häviämistä edelleen ja nivelrikon kierre on valmis.

Nivelessä vapautuvat interleukiini -välittäjäaineet edesauttavat arakidonihappo -nimisen rasvahapon muokkaamista tulehduksen välittäjäaineiksi (prostaglandiinit ja leukotrieenit). Nämä tulehduksen välittäjäaineet laskevat kipukynnystä ja aiheuttavat nivelen alueella verisuonten laajenemista. Tämän seurauksena sairastunut nivel on turvonnut ja kipeä.
Nivelen tulehdustilan seurauksena nivelneste muuttuu vetiseksi, kun se on tavallisesti paksua ja venyvää. Nivelrikkoisen nivelen vetinen nivelneste ei enää pysty voitelemaan niveltä normaalisti ja samalla nivelruston normaali aineenvaihdunta kärsii.

Pitkälle edenneessä nivelrikossa nivelrako on kaventunut ja nivelpinnat ovat epätasaiset. Nivelrusto on ohut tai puuttuu täysin. Röntgenkuvassa nivelessä nähdään osteofyyttejä, eli luupiikkejä. Seuraavassa piirroksessa vasemmalla on malli normaalista nivelestä, keskellä alkavista nivelrikkomuutoksista ja oikealla muutokset, joita nähdään pitkälle edenneessä nivelrikossa.

Nivelrikon hoitovaihtoehdot

Nivelrikon hoidossa keskitytään kivunhallintaan ja nivelrikon prosessin hidastamiseen.
Kivunhoito voidaan jakaa lääkkeellisiin ja lääkkeettömiin vaihtoehtoihin. Paras hoitovaste saadaan yhdistämällä eri hoitomuotoja, sillä nivelrikon aiheuttama kipu on yhdistelmä tulehdus- ja hermokipua.

Kipulääkitys

Tavallisesti nivelrikkopotilaan hoito alkaa tulehduskipulääkkeellä (NSAID), kuten meloksikaami, firokoksibi tai karprofeeni. Myös pidempivaikutteisia tulehduskipulääkkeitä (esim mavakoksibia) voidaan käyttää. Tulehduskivun lisäksi kroonistunut nivelrikko aiheuttaa hermokipua, joten joillain potilailla hoitosuunnitelmaan lisätään esimerkiksi gabapentiini tai amantadiini.

Lääkkeettömät kivunhoidon mahdollisuudet

Lääkkeettömistä kivunhoidon muodoista tavallisimpia ovat akupunktio ja laserterapia. Akupunktiolla on kipua lievittävien ominaisuuksien lisäksi myös tulehduskipua rauhoittava vaikutus, koska se edesauttaa tulehdusta hillitsevien välittäjäaineiden vapautumista elimistössä.

Myös hieronta ja fysioterapia ovat hyviä keinoja tukea oikeaa asentoa ja helpottaa lihasperäistä kipua. Eläinfysioterapeutti auttaa sopivan liikunta- ja kuntoutussuunnitelman tekemisessä. Esimerkiksi vesijuoksumatto tai muu vesiliikunta ovat hyviä keinoja ylläpitää lihaskuntoa rasittamatta liiaksi niveliä.

Painonhallinta


Painonhallinta on oleellinen osa nivelrikkopotilaan hoitoa. Rasvakudos ylläpitää elimistössä jatkuvaa matala-asteista tulehdustilaa ja siten saattaa pahentaa nivelrikon oireita ja kipua. Lisäksi ylipaino aiheuttaa liiallista rasitusta paitsi terveille, myös nivelrikkoisille nivelille.

Ravintolisät, nivelruston aineenvaihduntaa parantavat aineet

Ravintolisiä nivelrikkopotilaalle on tarjolla useita erilaisia. Nivelrustoa suojaavia, eli kondroprotektiivisia ravintolisiä ovat muun muassa glukosamiini, kondroitiinisulfaatti ja monityydyttymättömät rasvahapot (omega-3).

Kliinisiä ja kontrolloituja tutkimuksia näiden ravintolisien tehosta nivelrikon hoidossa on melko vähän, mutta ainakin omega-3 -rasvahapoilla on todettu olevan tulehdusta hillitseviä vaikutuksia. Nutrolin -valmisteiden ainesosien vaikutusta nivelrikkoon on tutkittu kliinisesti Suomessa.

Nivelruston aineenvaihduntaa on mahdollista parantaa myös lääkkeellisesti. Eläinlääkärin määräyksestä on mahdollista aloittaa Cartrophen -pistoskuuri, joka voidaan uusia jatkossa tarvittaessa.

Nivelrikon mekanismi ja sen aiheuttamat seuraukset ovat monimuotoiset. Tämän takia pelkästään esimerkiksi tulehduskipulääkekuurista ei saada pysyvää apua nivelrikkoisen lemmikin hoitoon, vaan hoitosuunnitelma tulee tarkistaa ja päivittää säännöllisesti sairauden edetessä.

Teen mielelläni lemmikillesi kattavan suunnitelman kroonisen kivun hoitoon. Kivunhallinnan lisäksi suunnitelma kattaa myös arkielämään mahdollisesti kaivattavat muutokset.

Ota yhteyttä sinulle sopivalla tavalla! Pääset yhteystietoihini täältä

Kommentoi